Pua Pickup Artist ve The Game Oyun Nedir Tarihçesi Nedir ? Türkiyede İşe yarıyor mu ? Kapsamlı Makale | YBE
Diğerin konularına bak: NİRVANA

NİRVANA

YBE Kurucusu
Yönetici
6 Haziran 2014
226
3
1,014
İzmir
yuzde1erkek.com

PUA (Pickup Artist) Hakkında Her Şey: Dünyanın En Uzun ve Kapsamlı Makalesi​

1. Giriş: PUA Nedir, Kimdir?​

the-pickup-artist-2007-2008-v0-hgxvowan8prd1 (1).webp

PUA, İngilizce “Pickup Artist” (Kadınlarla Tanışma Sanatçısı) teriminin kısaltmasıdır. Türkçeye “yaklaşma ustası” veya “flört sanatçısı” şeklinde çevirebiliriz. Temel olarak, kadın-erkek etkileşimi ve flört dinamiklerinde ustalaşmak isteyen, bu konuda çeşitli teknikler, stratejiler geliştiren ve bazen de bunları diğer erkeklerle paylaşan kişileri tanımlar.

• Yaklaşma ve Tanışma: Kadınla ilk göz göze geldiğin anda başlayan, bazen saniyeler içinde sonuçlanabilecek, bazen uzun sohbetlere dönüşebilecek bir sanat. Kulüpte, sokakta, markette, otobüs durağında, hatta Instagram DM’lerinde… PUA, her ortamda “doğru yaklaşımı” arar.
  • İlgi Çekicilik (Attraction) Oluşturma: Sadece “Merhaba” deyip kalmaz; vücut dili, ses tonu, mizah, hikâye anlatma, hatta giyim-kuşam gibi pek çok unsurla kadının ilgisini çekmeye odaklanır. Eskiden tavus kuşu teorisi vardı. Şu an
  • Niyet: Kimileri “benim amacım uzun vadeli ilişki” der, kimileri “sadece sosyalleşiyorum”, kimileri de “tek gecelik ilişkiler” arar. Hepsi PUA kapsamına girebilir. İster uzun süreli ilişki isteyin ister kısa süreli ilişki isteyin. Fark etmiyor.

PUA kavramı, bazılarına göre “insanların sosyalleşip flört becerilerini artırdığı yararlı bir kişisel gelişim yolu” iken, kimilerine göreyse “insanları manipüle etme, sırf puan toplama odaklı bir taktikler dizisi.” Yani skor kaygısı gütmek. Her birlikte olduğun kadının üstüne bir çizik atmak olarak nitelendirebiliyorlar. Tartışmanın odak noktası ise çoğu zaman “Bu teknikler ne kadar samimi?” sorusunda düğümlenir. Bu konuda bir nebze haklılar.

2. PUA Tarihçesi: Nerede, Nasıl Doğdu?​

Daha da derine inelim. PUA sadece “kadın tavlama” meselesi değil, aynı zamanda on yıllar boyunca şekillenmiş bir kültür. Bu kültürün bazı kilometre taşlarını inceleyelim.

2.1. 1970’ler ve 1980’ler: İlk Kıvılcımlar​

• Kişisel Gelişim Dalgası: 1970’lerin sonunda Amerika’da Dale Carnegie, Napoleon Hill gibi kişisel gelişim öncülerinin eserleri popülerdi. Özgüven, beden dili, ikna teknikleri gibi konular tv programlarında işlenmeye başlandı.
ross-jeffries-pua.jpg

• Ross Jeffries:1980’lerin sonuna doğru NLP (Neuro-Linguistic Programming) ile “kadınlar nasıl etkilenir?” sorusunu birleştiren ilk isimlerden. “Speed Seduction (Hızlı Baştan Çıkarma)” adıyla seminerler, ses kasetleri ve yazılı materyaller çıkardı. “Kadınların zihnine hipnotik telkinlerle girme” gibi oldukça sıra dışı önerileri vardı. Bir nevi hipnoz diyebiliriz.

• Onun ünlü kitabı “How to Get the Women You Desire Into Bed”, o dönem büyük ses getirdi. Kimileri onu “tamamen sahte bilim” diye eleştirirken, kimileri “yeni bir çağı başlatıyor” dedi.

• İlk Forumların Tohumları: 1980’lerin sonu, 1990’ların başında henüz internet tam yaygın değildi. Buna rağmen mektup, fax veya telefonla bir araya gelen, “kadınlara yaklaşma teknikleri” paylaşan ufak topluluklar türedi.

O dönem “Pickup Artist” terimi henüz yaygınlaşmamıştı, ama “nasıl yaklaşılır, nasıl reddedilmem, nasıl özgüvenli olunur?” soruları gündemdeydi. Bu sorular, 1990’ların sonunda internet forumlarında patlama yarattı.

2.2. Mystery ve Sihirbazlık Esintisi​

1342_Mystery1_1279673143.jpg

• Mystery (Erik von Markovik): 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında “Mystery Method” adıyla flörtü bir “aşamalar sistemi”ne dönüştürdü. Kendi sihirbazlık gösterilerindeki “merak uyandırma, izleyiciyi şaşırtma, hikâye anlatma” unsurlarını “kadın-erkek etkileşimine” uyguladı.
  • VH1 kanalındaki “The Pickup Artist” adlı reality şov, 2000’lerin ortasında herkesin diline düştü. Bu programda, sessiz sakin, özgüvensiz erkekler sahada “Mystery” ve ekibi tarafından eğitiliyor, “nasıl tanışıp sohbet açarım?” sorusuna pratik çözümler bulmaya çalışıyorlardı.
  • Mystery’nin “A, C, S” (Attraction, Comfort, Seduction) modeli, PUA camiasında kutsal metin gibi benimsendi. Her adım, alt aşamalara bölünerek “kadınla etkileşim matematiği” oluşturuldu.

Bana göre de bu adam, Pua'nın yaygınlaşmasında en büyük rol alan kişi hatta kurucusu diyebilirim. Türkiye'de bu işi yapan kişiler de ilk olarak bu adamla birlikte başlamışlardır.

david-deangelo-getting-married.jpg

2.3. David DeAngelo ve “Double Your Dating” ile Yükseliş​

• David DeAngelo (Eben Pagan): 2000’lerin başında internet pazarlamacılığının rüzgârını arkasına alarak “Double Your Dating” markasını büyüttü. E-kitaplar, e-posta bültenleri, telefon seminerleri (“tele-seminar”) gibi o dönem yenilikçi olan yöntemlerle geniş kitlelere ulaştı.
  • “Attraction isn’t a choice (Çekim bir tercih değildir)” mottosu: Kadınların beğeni düzeyini “sihirli tuşlara” benzetir; erkeğin doğru tuşlara basması halinde kadının bilinçaltında çekimin kaçınılmaz olduğunu savunur. Bu gerçekten de öyle, kadının bam teline dokunduğunuz zaman gerçekten işler çok kolay oluyor.
  • Kimi akademisyenler, bu yaklaşımın “kadınların iradesini görmezden geldiği” gerekçesiyle eleştirdi. Yine de David DeAngelo, “iletişim sanatının” inceliklerine vurgu yaparak binlerce kişiye seminerler düzenledi.

3. The Game Kitabı ve Neil Strauss​

The Game' Turns 10: Neil Strauss Ponders Whether It Works in the Tinder Era  - The Atlantic

The Game, PUA dünyasını ana akım medyaya taşıyan belki de en büyük etken. Peki, kim yazdı, neden bu kadar ünlü oldu?

3.1. The Game’in Ortaya Çıkışı​

• Neil Strauss, ünlü rock yıldızları ve pop ikonlarıyla yaptığı röportajlarla tanınan bir gazeteciydi. Rolling Stone ve New York Times gibi yerlerde yazıları yayımlanıyordu.

• Bir gün, PUA camiasına dalmaya karar verip Mystery ve benzeri isimlerle tanışıyor. Onların “gizli yöntemlerini” inceleyip bizzat uyguluyor. Kendi takma adı “Style” olarak bilinir.

• Bu deneyimleri The Game adlı kitapta topluyor. 2005 civarında piyasaya çıkan kitap, kısa sürede bestseller olarak tüm dünyaya PUA kavramını duyuruyor.

3.2. Kitabın İçeriği ve Yarattığı Fırtına​

• Kitap, “Project Hollywood” denilen, PUA’ların birlikte yaşadığı çılgın bir evi, oradaki partileri, ilişkileri, dramları anlatıyor. Mystery’nin duygusal çöküşlerinden, Ross Jeffries’in ilginç tavsiyelerine kadar birçok anekdot var.

• Neil Strauss, kendini “kısa boylu, pek gösterişli olmayan” bir adam olarak tasvir ederek “PUA teknikleriyle bile nasıl dönüşebildiğini” anlatıyor. Bu da okuyuculara “Eğer Style yapıyorsa, ben de yaparım” hissi veriyor. Bu kırılım gerçekleştiği durumlardan biridir.

• Bazıları kitabı “kadınları manipüle etme rehberi” diye sertçe eleştiriyor. Ama öte yandan, binlerce erkek “hayatımı değiştirdi” diyerek The Game’den övgüyle bahsediyor. Bu kutuplaşma, kitabın daha da popüler olmasına yol açıyor.

• The Game’den sonra, ABD’de “PUA bootcamp” furyası başlıyor: 3-4 günlük hızlandırılmış atölyeler, gece kulübü ziyaretleri, sokak çalışmalarını içeren etkinlikler. Bu eğitimler neredeyse binlerce dolara satılır hâle geliyor. Yani türkiyede saha eğitimi adı altında , birlikte giderek kızlara yaklaşma eğitimi olarak nitelendirilebilir.

4. PUA Kültürünün Temel Felsefesi: “Oyun”​

amt-infield-part-5-6-1024x648.jpg

PUA camiasında “oyun” tabiri, flört etme sürecinin bütününü kapsar. Hem zihinsel (strateji, hazırlık) hem de duygusal (çekicilik, duygu aktarımı) yönleri içerir.

4.1. Bazı Temel PUA Kavramları​

1. Opener (Açılış Cümlesi): Kadınla ilk iletişime geçtiğin cümle. “Merhaba, tatlı görünüyorsun” (direct) ya da “Arkadaşımı buraya nasıl getirebilirim, bir fikrin var mı?” (indirect) gibi. Amaç sohbete giriş.
  2. Neg: Hafif iğneleyici, mizahi bir dokundurma. “Küpen harika, tam senin moduna uyuyor, eminim bugüne özel taktın” gibi cümleler. Neg, aşırıya kaçarsa hakaret gibi algılanabilir, dengesi önemli. Kesinlikle bunun çok az kullanılması gerekiyor. Bizim Türk erkekleri bunu çok fazla kullanıp suyunu çıkarıyorlar.
  3. DHV (Demonstration of Higher Value): Kısacası Yüksek değerli erkek olmak. “Ben sıradan biri değilim, maceralarım var, sosyal çevrem geniş, dikkat çekici hikâyelerim var” gibi göstergeler. Örnek: “Geçen hafta Kapadokya’da balona bindim, hayatım değişti” hikâyesi.
  4. IOI (Indicator of Interest): Kadının göz teması, gülümsemesi, sana doğru eğilmesi, saçını düzeltmesi gibi ilgi sinyalleri. PUA’lar bunları algılamakta ustalaşmaya çalışır.
  5. Kino: Dokunma yoluyla yakınlaşma. Küçük temaslarla başlar: Dirseğe dokunma, avuç içi teması, omza hafif dokunuş. Her aşamada karşı tarafın rahat olup olmadığı ölçülür.
  6. Frame (Çerçeve): Senin “iç gücün” veya “duruşun.” Karşındaki insan senin hakkını test etse bile kendi bakış açını koruyabilmendir. “Ben kendimden eminim, başkası beni eleştirse de paniğe kapılmam” demek. İçsel oyun diyebiliriz.

PUA, bu kavramları “oyun” adı altında birleştirir. Her aşama, bir sonrakine zemin hazırlayacak şekilde tasarlanır. “Oyun”un iyi oynanması, erkeğin “zihinsel hazırlık, özgüven, mizah, zamanlama” gibi konularda deneyimli olmasıyla mümkündür.

5. PUA ve Tartışmalar: Etik mi, Değil mi?​

PUA’yı destekleyenlerin ve eleştirenlerin argümanlarını anlamadan bu konu yarım kalır. Çünkü PUA etrafında hep “ahlaki” ve “kültürel” çekişmeler oldu.

5.1. Kadını Metalaştırma Eleştirisi​

• PUA camiası, sık sık “Kadınları objeleştiriyor” diye suçlanır. Özellikle “HB8, HB9” gibi puanlamalar, “skor tutma” alışkanlıkları buna örnek gösterilir.
  • PUA savunucuları, “Bu sadece bir jargon, kadını aşağılamak için değil, kendi aramızda hızlı anlaşmak için kullanılıyor” derler. Pualara göre “HB9” demek “9/10 bana göre çekici” anlamına gelir.
  • Feminist gruplar ve bazı sosyal bilimciler ise bu derece “skor odaklı” yaklaşımın ilişkinin insani yönünü zedelediğini düşünür. Bence bu normaldir. Çünkü; kadınlar erkeklerin boyuna, parasına vs. hakkında özgürce konuşuyorlar. Biz de aynı şekilde konuşabilmemiz ve kendimizi ifade etmemiz lazım.

5.2. Manipülasyon mu?​

• Eleştirmenlere göre, “kadını gafil avlamaya” yönelik teknikler (neg, soğuk okuma, kıskandırma taktikleri) psikolojik manipülasyondur. Karşındaki insanın duygularıyla oynarsın.
  • PUA yanlıları, “Bu da tıpkı pazarlama veya mülakat teknikleri gibi. İnsanlarla iletişimde etkili yöntemler kullanmak manipülasyon sayılmaz. Karşı taraf rıza göstermiyorsa zaten ilerlemiyorsun” diye savunur.
  • Özellikle “Reddetmeye direnen kadını ısrarla ikna etmek” gibi örnekler, PUA’nın karanlık yönleri olarak anılıyor. Bu konuda, “Sorun PUA’da değil, kötü niyetli uygulayanlarda” diyenler de var. Bu arada kadına karşı ısrar etmek hiç iyi değildir. Bu sizin kendinize karşı saygınızın düşük olduğunuzu, muhtaç olduğunuzu, ve zaman kaybettiğinizi gösterir.

5.3. Skor Peşinde Koşma​

• Birçok PUA, “Kaç kadınla birlikte oldum?” veya “Kaç numara topladım?” gibi metriklerle ilerler. Bu, “insan ilişkilerini yüzeyselleştiriyor” diye suçlanır.
  • Karşı görüş: “Teknik öğrenmek için pratik yapıyorum. Bu sırada deneyimlerimi puanlıyorum. Önemli olan deneyim kazanmak, yeri gelince de uzun ilişkiye dönüştürebilirsin.”
  • Gerçekte PUA camiasında hem “seri avcılar” hem de “duygusal ilişki arayanlar” bulunur. Tek bir kalıba sığdırmak doğru olmaz.

6. Ünlü PUA İsimleri (Detaylı Bakış)​

1. Ross Jeffries: NLP ve hipnozvari tekniklerin babası. “Speed Seduction” konseptiyle 80’lerin sonunda çıkış yaptı. “Kadınların bilinçaltına hitap edeceksin” diyerek ezber bozdu. Şu anda da seminerler verip yeni nesil PUA trendlerine eleştirel yaklaşmasıyla bilinir.
  2. Mystery (Erik von Markovik): Sihirbaz kökenli, “Mystery Method”u geliştirdi. “Peacocking” (gösterişli giyinme, dikkat çekme) fikrini yaygınlaştırdı. Kabarık şapkalar, şaşalı aksesuarlar “Kadın seni merak etsin, yanına gelsin” mantığıyla kullanılabiliyor.
  3. Neil Strauss (Style): Gazeteci, The Game ile PUA’yı patlattı. “Stylelife Academy” adında bir programla koçluk da yaptı. Ama ilerleyen dönemde “Ben bu işte bazen fazla ileri gidildiğini düşünüyorum” şeklinde röportajlar verdi.
  4. David DeAngelo (Eben Pagan): Double Your Dating, “Attraction isn’t a choice.” Kendisi sonradan dijital pazarlama ve girişimcilik alanlarında da büyük işlere imza attı. “PUA, bana iş dünyasında da çok şey öğretti” der.
  5. RSD (Real Social Dynamics): 2010’larda Youtube’u sallayan isimler: Owen Cook (Tyler), Julien Blanc, Jeffy vs. “Saha videoları” paylaşıp “Bakın şu kulüpte şu kadına nasıl yaklaşıyorum” diyerek canlı örneklerle büyük kitle kazandılar. Ancak Julien Blanc gibi isimler bazı ülkelerde “kadın düşmanlığı” iddiasıyla protesto edildi.
  6. Güncel İsimler: Son dönemde PUA sahnesi biraz Redpill ve Maskülen Gelişim kavramlarıyla harmanlandı. Andrew Tate gibi tartışmalı figürler de bir şekilde PUA’dan bahseder. Fakat PUA “eski usul” kaldığı için, yepyeni mecralarda “Modern Flört Koçları” türedi.

7. PUA’nın Türkiye’ye Gelişi​

PUA, Türkiye’de 2010’larda popülerleşmeye başladı. “Oyun” kitabının çevirisi, yerel forumlar ve bloglar derken bu kültür bizde de kök saldı.

7.1. İlk Çeviriler ve Forumlar​

• “The Game (Oyun)” kitabının Türkçe’ye çevrilmesiyle birlikte Ekşi Sözlük başlıkları açıldı. Bazı kullanıcılar kitaptaki deneyimleri paylaşmaya, Mystery Method’u Türkçe kaynaklarla anlatmaya başladı.
  • Youtuberlar, blog yazarları da “PUA Taktileri” başlıklarıyla içerikler hazırladı. Kimi “gece kulübünde nasıl sohbet açarsın?”, kimi “gündüz sokakta tanışma taktikleri” üzerine odaklandı.

7.2. Yerli PUA Eğitmenleri ve Etkinlikler​

• İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde “saha buluşmaları” düzenlendi. Gruplar halinde gece kulübüne gidip “bugün 5 farklı grupla konuşacağız” diye pratik yapılıyordu. Bu buluşmalar “ücretli eğitim” şeklinde de sunuldu.

İstanbulda Avm' de kadınlara giderek set açma girişimleri düzenlendi.
  • Kimileri “Evet, özgüvenimi aştım” diye memnun kaldı, kimileri “Sadece paramı aldılar, ortada çok bir şey yok” diye yakındı. Türkiye’de “Flört Koçu” kavramı tam oturmadığı için, biraz karmaşa yaşandı.
  • Bazı forumlarda yerel deneyimler paylaşıldı: “Kadıköy’de şu mekânda açılış yaptım, böyle tepki aldım” tarzında saha raporları yazıldı.

7.3. Sosyal Medya Devrimi​

• Instagram, Tinder, Badoo gibi platformlar Türkiye’de de yaygınlaşınca “online game” önem kazandı. “Nasıl profil fotoğrafı koymalı?”, “Bio’ya ne yazmalı?” gibi sorular yeni tartışma konuları oldu.
  • Bazı yerli eğitmenler, “Sadece DM atmayla buluşma ayarlama” seminerleri verdi. “10 DM at, 2’sinden cevap al, 1’iyle buluş” gibi istatistiksel yaklaşımlar paylaşıldı.
  • 2020’ler sonrasında Discord grupları, Telegram kanalları filan da devreye girdi. PUA bilgisinin yayılması hızlandı ama aynı zamanda “Bu iş çok yüzeysel mi oldu?” düşünceleri ortaya çıktı.

8. The Game (Oyun) Kitabı: Detaylar​

The Game, PUA’nın “kutsal kitabı” gibi anılır. İçeriğinde sadece teknikler değil, PUA camiasının “kültür” boyutu da anlatılır.

8.1. Proje Hollywood ve Kaos​

Project-Hollywood.jpg

• Neil Strauss, Mystery ve birkaç PUA üstadı, Los Angeles’ta bir evi paylaşıyor. Evin adı “Project Hollywood.” İçeride sürekli partiler, yeni tanışılan kadınlar, garip kıskançlık krizleri yaşanıyor.
  • Mystery bazen depresyona girip “Ben kimim, ne yapıyorum?” diye ağlıyor, Style (Neil Strauss) da “Onun akıl hocasıydı, şimdi çaresiz kaldı” diye anlatıyor. Bu çelişkili durumlar, PUA’nın “iç yüzünde” insanların da duygusal olabileceğini gösteriyor.

8.2. Kitabın Yükselişi ve Eleştiriler​

0000000389945-1.jpg

• Kitabın “nasıl manipüle edilir?” bölümleri bazı kesimlerce “kabul edilemez” bulundu. Kadın hakları savunucuları, “Bu adamlar resmen duygu sömürüsü peşinde” dedi.
  • Öte yandan, utangaç erkekler, reddedilmekten korkanlar “Hayatımı değiştirdi, en azından girişken oldum” diyerek The Game’e sahip çıktılar.
  • Bu ikili tepki, PUA’yı daha fazla gündeme taşıdı. Medya “PUA ne, kadınlara böyle mi yaklaşılır?” diye tartışmalar başlattı. Filmler, dizi bölümleri, talk show’larda konu işlendi.

9. Mystery Kimdir, Mystery Method’un Derinleri​

the_artful_seducer.webp

Sihirbazlıktan PUA’ya geçen Mystery (Erik von Markovik), PUA tarihinin en renkli figürlerinden biridir.

9.1. Erik von Markovik’in Hikâyesi​

• Toronto’da büyüyen Erik, genç yaşta sahne illüzyonlarına merak sarıyor. Gösterilerde kadınların ilgisini çektiğini fark ederek “Sihirbazlık numaralarını flörtte kullanma” fikrine kapılıyor.
  • Mystery Method’u formülize ederek “herkesin takip edebileceği bir rehber” oluşturuyor. Özellikle “sosyal kanıt, grup dinamikleri, merak uyandırma” konularına büyük önem veriyor.

9.2. Aşama Aşama: Attraction-Comfort-Seduction​

1. Attraction (A): İlgi çek, merak uyandır, ufak dokundurmalarla “Ben farklı bir adamım” de. Kadın “Kim bu gösterişli, özgüvenli adam?” diye sormalı. Merak uyandır gibi gibi gidiyor.
  2. Comfort (C): O ilk kıvılcım sonrası daha derin sohbete geç. “Neleri seviyorsun, hayatında en keyif aldığın şey ne?” gibi sorularla bağı güçlendir.
  3. Seduction (S): Fiziksel ve duygusal yakınlaşma. Arkadaşlıktan öteye geçme aşaması. Gereksiz uzarsa “arkadaş bölgesi”ne sıkışabilirsin, erken zorlarsan itici olabilirsin.
MV5BMTU1MzM1MTE2Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzQ5NjcwMzE@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

9.3. Mystery’nin TV Macerası​

• VH1’deki “The Pickup Artist” programı, sıradan erkekleri seçip “yaklaşma, sohbet, flört” konularında eğitiyor. Her bölümde bir yarışmacı eleniyor, en başarılı “öğrenci” PUA unvanını alıyor.
  • Bazıları “Reality show formatı, kadınları objeye indirgemiş” derken, diğerleri “En azından erkekler korkularını yenmeyi öğreniyor” diye savundu.

10. PUA Teknikleri ve Kullanım Alanları​

PUA, sadece kulüpte veya barda değil, gündelik hayatta, sosyal medyada, hatta iş ortamında bile “etkili iletişim” adına kullanılabiliyor.

1. Openers ( Kısacası set açmak ) “Bugün çok hoş görünüyorsun, aklımdaki ilk düşünce bu oldu” (direct) vs. “Pardon, arkadaşla bir konuda anlaşamadık, sen ne düşünüyorsun?” (indirect).
  2. Neg (Negatif iltifat ): “Saçların çok havalıymış, peruk olabilir mi diye düşündüm önce” gibi hafif takılma. Ama kadını rencide etmeden mizaha dönüştürmen gerekir.
  3. DHV ( Yüksek Değer Gösterimi ): Yaptığın ilginç yolculuklar, hobiler, sosyal çevrenden minik anekdotlar. Karşındaki “Bu adamın hayatı renkli” diye düşünür.
  4. Kino( Fiziksel Temas ): Yavaşça dokunma, “Ortamda gülerken sen de koluna hafifçe dokun.” Her adımda kadının rahat olup olmadığını gözler.
  5. Close (Kapanış ): İletişim bilgisi, sosyal medya, öpüşme, buluşma ayarlama… Artık etkileşimi bir sonraki seviyeye taşıyorsun.
  6. Role Play / Storytelling (Hikaye Anlatma Becerisi ): Kurmaca minik hikâyelerle kadını diyaloğa çekmek. “Seninle Alaska’da mahsur kalsaydık ne yapardık?” gibi eğlenceli senaryolar.

11. Günümüzde PUA: RSD, YouTube ve Sosyal Medya​

Son 10-15 yılda, PUA büyük ölçüde Youtube, online kurslar ve sosyal medya üzerinden ilerliyor. Eski kütürünü korusa da günümüzde , bazı olaylar farklı yere dönüştü.

• RSD (Real Social Dynamics): Owen Cook (Tyler) ve ekibi, sahada çekim yaptıkları videolarla Youtube’da milyon izlenme aldı. “Anında yaklaşma, hemen tepki okuma, itiraz karşılama” gibi konuları canlı gösterdiler.
  • Tepkiler: Julien Blanc gibi bazı RSD eğitmenleri “kadın düşmanlığı” veya “saygısız davranışlar” nedeniyle protestolar gördü. Bu da “PUA ne kadar masum?” sorusunu tekrar alevlendirdi.
  • Online Flört Uygulamaları: Tinder, Bumble, Hinge, Instagram DM gibi mecralarda “ilk mesaj nasıl atılır?”, “Profil fotoğrafı nasıl seçilir?” konuları revaçta. PUA burada “Text Game” odaklı hale dönüştü.
  • Redpill, MGTOW, Blackpill Kesiti: Bazıları “Redpill, kadın doğasını gerçekçi biçimde anlatıyor, PUA pratik taraf” diye ikisini harmanlar. Kimileri “MGTOW (Men Going Their Own Way) tam tersine kadından uzaklaşmayı savunuyor, PUA’ya zıt” der. “Blackpill”ciler de “Kadınlar dış görünüşten başka şeye bakmıyor, teknikler boş” yaklaşımında.

12. PUA’da Başarılı Olmak İçin Öneriler​

1. İç Oyun (Inner Game): Kendini yetersiz görürsen, teknik bilmen işe yaramaz. “Ben değerliyim, reddedilsem de bu benim öz değerimi azaltmaz” hissiyatına sahip ol. Oyun denilen kavramın %80 i aslında mantalitedir. Kafanızda bitirmediğiniz şeyi gerçekte yhapmanız zordur.
  2. Sosyal Beceri Gelişimi: Arkadaş çevreni genişlet, farklı hobiler edin, düzenli sosyalleş. Sadece kadınlara değil, herkese nasıl yaklaşacağını öğrenmek, pratikte seni rahatlatır.
  3. Giyim, Bakım, Stil: Kişisel hijyen, saç-sakal düzeni, uyumlu kıyafetler… Özgüvenin yansımasına yardımcı olur. Her PUA kaynağı “Dış görünüşün en azından ortalamanın üstünde olsun” diye vurgular.
  4. Pratik ve Deneyim: Okuduklarınla kalma; sahaya veya online ortama gir, mesaj at, sohbet aç. Reddedilmeyi normalleştir. Her reddediliş “hayır” demek, evet demek değil; “öğrenme deneyimi” olarak gör.
  5. Empati ve Saygı: Unutma, karşındaki de bir insan. “Skor, numara” diye yaklaşma; samimi ve güler yüzlü ol. Manipülasyona kaçarsan uzun vadede kendin de mutsuz olabilirsin.
  6. Kendin Ol: Bazı PUA metotları “Şu cümleyi ezberle” dese de, robotik olmadan, kendi karakterinle harmanlaman önemli. Kadınlar yapmacıklığı anında sezer.

13. PUA’nın Sıkça Tartışılan Konuları​

13.1. Etik ve Manipülasyon​

• “Ben yoksa tekniklerle duygu mu çalıyorum?” sorusu. Kimi “Evet, bu kandırma” derken, kimisi “Her iletişimde bir etkileme var, bunu daha bilinçli yapmak manipülasyon değil” diyor.
  • Özellikle “red aldığında ısrar etmek, kadının hayır demesini önemsememek” gibi konular PUA’yı lekeliyor. İyi niyetli PUA’lar “Kadın rahatsızsa duracaksın, bu kadar basit” diye belirtiyor.

13.2. Uzun İlişki vs. Tek Gecelik​

• PUA herkesin kafasında “Çapkınlık, hızlı ilişki” gibi dursa da, bazıları “Ben bu becerileri kendime uygun bir partner bulmak, belki evlenmek için geliştirdim” diyor.
  • Mystery gibi ustalar bile “PUA teknikleri, uzun ilişkiyi de daha sağlıklı kılar, çünkü çekicilik orada da sürer” fikrini savunur.

13.3. “PUA = Seks Makinesi Olmak mı?”​

• Seri avcılar elbette var. “Her hafta farklı kadın” diyerek Instagram’daki resimlerini paylaşan PUA’lar görebilirsin.
  • Ama “Ben kendimi tanımak, sosyalleşmek, arkadaş çevremi genişletmek istiyorum” diyen de çok. Yani PUA, kişisel amaçlarına göre şekil alan bir çerçeve. Hangi amaca doğru kullandığınıza bağlıdır. Çapkın olan veya nitelendiren pualar çoğu ortalama veya altı kadınlarla birlikte oluyor. Bunu da göz ardı etmemeniz lazım. Size her hafta hb 8 hb 9 kızla birlikte oluyorum diyen kişilere itibar etmeyin. Yalan söylüyorlardır. Öyle olan birisi zaten bu tarz işlerle ilgilenmez. Adını bile ilk defa duymuştur.

14. Türkiye’de PUA’ya Dair Ek Notlar​

• Kadın-Erkek İlişkilerinde Toplumsal Normlar: Türkiye’de “direkt yaklaşma” bazen tuhaf karşılanabilir. Daha mahrem, daha çekingen bir flört kültürü var. PUA metotları burada yer yer uyarlanarak kullanılıyor. Yani Oradaki bilgileri Direkt olarak Türkiyede uygulamak size sonuç aldırmaz.
  • Kıskançlık ve Aile Faktörü: Bazı erkekler “Ailem, akrabalarım konservatif, kız arkadaşımla tanışmamı bile sınırlı tutuyorlar” diyor. PUA, bu sosyolojik yapıda yer yer çatışmalar yaşıyor.
  • Sahada Pratik Zorlukları: Avrupa veya ABD’de “sokak yaklaşması” daha normal karşılanırken, Türkiye’de bazen “Tacizci olarak mı gözükürüm diye düşünebiliyor. O yüzden “toplumun hassasiyetlerini gözetmek” önemli.
  • Yerli Topluluklar: İstanbul’da “Cumartesi Buluşmaları,” Ankara’da “Kızılay Saha Pratik,” İzmir’de “Alsancak Yürüyüş” gibi etkinlikler geçmişte olmuştu. Kimisi amatörce, kimisi koçluk formatında bunları yapmıştı

15. The Game Kitabının Türkiye’ye Yansıması​

0000000389945-1 (1).jpg

• Türkçe basımı “Oyun” adıyla raflara çıktı. Bazı kitabevlerinde “Kişisel gelişim” bölümünde, bazılarında “Edebiyat” rafında bile görenler oldu.
  • Forumlarda “Ben de Style gibi olur muyum?” postları üredi. Bazıları “2 ay denedim, kız arkadaş edindim” derken, bazıları “Olmuyor, asla yaklaşamıyorum” diye yakındı.
  • Ekşi Sözlük’te ve diğer platformlarda “PUA” başlıkları binlerce entry aldı. “Bu nedir, ahlaklı mıdır, aldatmaca mıdır?” soruları çok tartışıldı.

16. Mystery Method’un Üç Aşaması Derinlemesine​

16.1. Attraction (A)​

• Hedef: Kadının dikkatini çekmek, seni fark etmesini sağlamak. “Peacocking” (dikkat çekici giyim), “Neg atmak,” “DHV hikâye anlatmak” gibi taktikler buraya dâhil.
  • Ortam Uyumu: Gece kulübü mü, kafeterya mı, sokak mı? Her ortamda “Attraction” aşaması biraz farklı işler. Kulüpte belki yüksek sesli müzik, enerjik dans; sokakta daha sakin, doğal yaklaşım.
  • Örnek Durum: Kulüpte, biraz mesafede duran kadın grubuna yaklaşıp “Hey, siz çok eğlenceli görünüyorsunuz! Merak ettim, ne kutluyorsunuz?” diyebilirsin.

16.2. Comfort (C)​

• Bağ Kurma: Kadın seni “ilgili, eğlenceli, biraz da gizemli” buldu, şimdi “Bu adam güvenilir mi, benimle ortak yönleri var mı?” sorusuna yanıt arar.
  • Samimi Sohbet: Ortak ilgi alanları, çocukluk anıları, mizah zevkleri… “Sen de mi o diziyi izliyorsun?” gibi keşifler heyecan katar.
  • Zaman Yönetimi: Bu aşamayı çok kısa tutarsan “Sen benimle hiç ilgilenmiyorsun” izlenimi verirsin; çok uzatırsan “Sadece arkadaş” izlenimine sürüklenebilirsin.

16.3. Seduction (S)​

• Fiziksel Yakınlık: Daha önce belki koluna dokundun, şimdi belki elleri tutma, beline sarılma, dans etme gibi daha yoğun temaslar denenecek.
  • Zamanlama Örneği: Kadınla sohbet iyice “biz bir bütünüz” hissine ulaştıysa, arada göz teması kurup hafif gülümsemeyle “Burada biraz sessiz bir yere geçelim mi?” teklifi gelebilir.
  • Risk Faktörü: Çok hızlı hamle yapmak “tacizkâr” gelebilir, geç kaldığında da “Ben seni sadece kanka görüyorum” sözünü duyabilirsin. Bu denge, Mystery Method’un en çok vurguladığı kısım.

17. Kendi PUA Yolculuğuna Çıkacaksan​

1. Kaynakları Oku, İzle, Dinle: YBE platformunda her şeyi bulabileceksin.
  2. Minik Hedefler Koy: Bugün 2 yabancı kişiyle sohbet açacağım, yarın 3 kişiyle. Korkunu adım adım yen.
  3. Saha Raporu Tut: “Girdim, şu cümleyi söyledim, şu tepkiyi aldım” diye not al. Başkalarıyla paylaşıp geri bildirim almak öğrenme sürecini hızlandırır.
  4. Online Game’i de Deneyimle: Tinder, Instagram DM, Bumble gibi platformlar. Profil açıklaması, fotoğraflar, ilk mesaj. Burada da “neg, mizah, DHV” gibi kavramlar adaptasyon ister.
  5. Kişisel Sınırlarını Belirle: Manipülatif, kaba, incitici davranışlar sana iyi gelmeyebilir. PUA’yı kendi değerlerinle harmanla. Her söylenen cümleyi körü körüne uygulama.
  6. Gerçek Hayat Devam Ediyor: PUA’yı hayatının tek odağına koyma. İş, okul, aile, arkadaşlar gibi alanlarda da denge kur. Sürekli “kaç kişiye yazdım?” diye yaşamak yıpratıcı olabilir.

18. PUA’nın Avantajları ve Dezavantajları​

Daha fazla maddeyle ele alalım.

18.1. Avantajlar​

1. Özgüven Patlaması: Korku eşiğini aştıkça yeni insanlarla tanışmak, en zorlu ortamlarda bile konuşmaya cesaret etmek, hayatın her alanında işine yarar. İş toplantıları, sunumlar, etkinlik yönetimi vs.
  2. Sosyal Çevre: Sadece kadınlarla değil, erkek arkadaş çevresi de gelişir. Saha etkinliklerinde yeni dostluklar kurarsın, seyahatlere birlikte çıkarsın.
  3. Flört Dinamiklerini Anlama: “Kadınlar neye güler, ne zaman soğur, hangi davranışlar çekicilik oluşturur?” gibi konularda pratik gözlem yapma fırsatı.
  4. Kişisel Gelişim: Kendi korkularınla yüzleşir, reddedilmenin ölümcül bir şey olmadığını anlarsın. “Ben reddedilsem bile yaşam devam ediyor” farkındalığı oluşur.
  5. Eğlence Unsuru: Birçok PUA, “Sahada olmak, yeni insanlarla konuşmak keyifli” diyor. Özellikle gençken “Macera hissi” veriyor.

18.2. Dezavantajlar​

1. Manipülasyon ve Samimiyetsizlik: Aşırı taktik odaklılık, doğal duygu akışını bozabilir. Her cümleyi “Nasıl bir strateji uygulamalıyım?” diye düşünmek, robotik bir izlenim yaratabilir. Bu da açılış robotu gibi olabilmeni sağlayabilir.
  2. Toplumsal Normlarla Çelişme: Bazı ülkelerde ve Türkiye’de de “soğuk tanışma” (cold approach) tuhaf, bulunabilir. Ama işi bildikten sonra gayet bu işi halledebilirsin.
  3. Bağımlılık ve Skor Derdi: Bazıları “kaça ulaştım?” diye takıntıya kapılıyor. Her hafta yeni birini tavlamazsa “Kendimi kötü hissediyorum” diyor. Bu, psikolojik baskı yaratır.
  4. Egosal Şişkinlik: Başarılı oldukça “Ben her kadını tavlarım” tavrı gelişip kibirli biri haline gelebilirsin. Bu da gerçek ilişkilerinde sorunlar yaratabilir.
  5. Eleştiri ve Damgalanma: Arkadaşların veya ailen, “Ne bu kadın tavlama işleri?” diye seni yargılayabilir. Sosyal ortamda yanlış anlaşılma riski yüksektir.

19. Sıkça Sorulan Sorular​

1. PUA gerçekten işe yarıyor mu?
    • Birçok kişinin özgüvenini artırdığı, yeni arkadaşlıklar kurdurduğu bir gerçek. Ancak “Sihirli değnek” değil, senin çaban ve pratik yapman şart. Oturduğu yerden kitap okumaya uygun olanlara veya teori robotlarına göre uygun değildir. Kan, Gözyaşı emek gerektirir.
  2. Kadınlar PUA tekniklerini anlıyor mu?
    • Pek çok kadın “Bu laflar çok ezber gibi” dediğinde anlayabilir. O yüzden doğal davranmak, kendi stilini eklemek önemli. Kadınlar yapaylığı fark etmeye yatkındır. Bu yüzden kesinlikle bu durumu karaterinize yedirmeniz lazım.
  3. PUA cinsiyetçi mi?
    • Bazı kısımları öyle görülüyor. Örneğin “Kadınlar manipüle edilecek varlıklardır” gibi bakış açıları PUA’nın karanlık tarafı. Ama herkes böyle yapmıyor. Yine de hassas bir konu.
  4. PUA uzun ilişkiye gerçekten katkı sağlar mı?
    • Başta çekicilik oluşturmak iyi bir temel sunabilir. Ama uzun ilişkide dürüstlük, paylaşım, güven gibi unsurlar şart. Sadece taktikle kalıcı ilişki zor.
  5. Türkiye’de yasal veya toplumsal engeller var mı?
    • “PUA yasak” diye bir durum yok. Medeni centilmen bir şekilde , karşıdaki kadına karşı bir teklifte bulunuyorsunuz sonuçta, Burada sorun olan şey şu mesela kız istemiyorum teşekkürler dedi. Veya sizi dinlemeden gitti. İşte bu tarz durumlarda oradan ayrılmanız lazım. Diğer türlü olay tacize kadar gidebilir. Başınız ağrıyabilir. Sosyal zekanız aşırı düşükse yükseltmek için buradan başlamayın. Önce sosyalleşin. Ardından bu durumu deneyin. Diğer türlü

20. Kapanış: PUA Bir Araçtır, Amaç Değil​

PUA, “kadınlarla tanışma, çekim oluşturma ve flörtü yönlendirme” üzerine sistematik bilgiler sunar. Kimisi bunu “Harika, sosyalleşmeme destek oldu” diye övüyor, kimisi “Manipülasyon! Duygularla oynuyor” diye eleştiriyor. Her insan bu olayı kendi düşüncesine göre yorumluyor.

• Olumlu Taraf: Sosyal becerilerini güçlendirir, özgüven kazandırır, yeni insanlarla tanışmana önayak olur. Daha aktif ve dışa dönük bir hayat yaşarsın.
  • Olumsuz Taraf: Kötü niyetle kullanıldığında, insanları nesneleştirmek, duygu sömürüsüne girmek, sürekli skor peşinde koşarak tatminsiz bir hayat sürmek mümkün.

Gerçek hayatta, samimiyet, empati, karşındaki kişinin duygularını önemseme gibi insani faktörler her zaman devrede olmalıdır. PUA teknikleri, sadece işin “başlangıç rehberi” olabilir; devamı, senin kişiliğinle, değerlerinle, duygusal zekânla şekillenir.

Eğer ki sen de pua içeriklerini, Kaliteli bir ortam ve kaliteli bir şekilde öğrenmek istiyorsan hemen topluluğumuza kaydol.

yuzde1erkek.com/kayit-ol/

Ekli dosyalar

• 1738745293330.png
    1738745293330.png
    1.2 MB · Görüntüleme: 22
  • david-deangelo-getting-married.jpg
    david-deangelo-getting-married.jpg
    50 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme: